
Het ongeïnformeerd of onverantwoord bewerken van silicahoudende materialen – zoals composiet – kan een negatieve impact hebben op de gezondheid. Maar zomaar het label “ongezond” kleven op composiet als eindproduct? Volledig onterecht, dixit de wetenschap zelf. Dat betekent zeker niet dat we op onze lauweren rusten. Wat stellen wij dagelijks in het werk om ons product voor iedereen in de keten zo veilig mogelijk te maken? We zetten de puntjes op de i.
Kristallijn silica?
Kristallijn silica is een mineraal dat zo’n 12% procent van onze aardkorst inneemt en aanwezig is in quasi alle steenhoudende materialen. In het populaire kwartsiet bedraagt het silicagehalte zelfs 100%. In stofvorm kan silica schade toebrengen aan de luchtwegen.
Ook de termen ‘composiet’ en ‘kristallijn silica’ worden dus wel eens in eenzelfde adem uitgesproken. Zeker onder bewerkers die dagelijks met het materiaal aan de slag moeten gaan.
Hoewel het wetenschappelijk bewezen is dat silica in afgewerkte vorm – dus ook voor iedereen die composiet in huis heeft – geen enkel gezondheidsrisico inhoudt, blijft het belangrijk om bewerkers van dergelijke materialen maximaal te beschermen. Iets wat we bij Diresco al meer dan twintig jaar als absolute prioriteit beschouwen.
Het is namelijk pas bij het bewerken van steen, meer bepaald bij de vorming van fijnstof, dat er potentieel gevaar optreedt. Om de gevaren van fijnstof – dat trouwens in iedere vorm risico’s inhoudt, denk maar aan de uitstoot van haarden en wagens – tot een minimum te beperken, gaan we bewust een aantal stappen verder in het informeren en bewustmaken van bewerkers van composiet.

Stoflong volledig buitenspel: bij ons én bij jou
Hetzelfde geldt trouwens voor onze eigen medewerkers, die ons product dagelijks zien evolueren van poedervorm tot afgewerkte plaat. Veilig werken met composiet is geen loze belofte, het is een bewezen praktijk bij Diresco.
Ieder jaar opnieuw laten we onze collega’s in de productie medisch testen. Sinds onze oprichting in 2003 is er nog geen enkel geval van stoflong of silicose – een aandoening gelinkt aan silica – geregistreerd. Dat is geen toeval, maar het resultaat van een doordachte strategie en een permanente focus op veiligheid.
De veiligheidsinspanningen die we voor onze collega’s in de productiehallen doen, doen we ook voor iedere bewerker die vandaag en straks met ons composiet aan de slag gaat. Dat vertaalt zich onder meer in:
- Internationaal gecertificeerde producten: ons composiet wordt geproduceerd volgens de strengst mogelijke normen;
- Informatie delen: wij sturen telkens duidelijke veiligheidsinstructies mee voor het bewerken van ons composiet en dat in maar liefst acht talen. Deze kan je trouwens ook gewoon downloaden bij ons;
- Advies vanuit jarenlange expertise: we blijven benadrukken hoe belangrijk het is om te werken met watertoevoer en/of geïntegreerde stofafzuiging, een optimale ventilatie, geschikte PBM’s, …

Wetenschap voorop met Diresco’s Low Silica
Maar hier stoppen onze inspanningen niet. Ons intern R&D-labo is iedere dag volop in de weer om de grenzen van composiet te verleggen. Een van hun grote doelen is om het silicagehalte in ons eindproduct tot een absoluut minimum te beperken. Deze composietplaten ontvangen het Diresco Low Silica-label en bevatten veel minder silica dan veel natuursteenproducten.
Vandaag is dit al het geval voor de volledige Nature-collectie en voor het Sublime Riviera Grigio-design. Zij krijgen in de toekomst het gezelschap van nieuwe én bestaande kleuren binnen ons composietgamma. En belangrijk: dit zonder enig kleurverschil.
De gezonde reflex? Werk met composiet van Diresco!
Zoals je merkt, blijft Diresco investeren in de hoogste veiligheidsstandaarden en ondersteunen we steenverwerkers non-stop in hun dagelijkse workflow. Wij staan je graag persoonlijk bij met onze informatie en advies. Onze medewerkers staan ook voortdurend tot jouw beschikking. Maak kennis met onze service on & beneath the surface.
Wil je nog meer weten over veilig en gezond werken met composiet of hoe wij in de praktijk met steenkappers samenwerken? Neem contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen.